7 Kasım 2024 23:20

Türkiye, en fazla balıkçı gemisi ihracatı yapan ülke oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tersanelerde gemi bakım-onarım miktarının son 10 yılda yüzde 95 arttığına dikkati çekerek, gemi inşa sektöründeki istihdam oranının da yüzde 115 artışla yaklaşık 80 bin kişiye ulaştığını söyledi. “2020 yılında rakibi İspanya’yı geride bırakan Türkiye, en fazla balıkçı gemisi ihracatı yapan ülke oldu” diyen Karaismailoğlu, Türkiye’nin gemi geri dönüşüm sanayiinde 1,5 milyon gross tonluk kapasitesi ile de dünyada 4. sırada yer aldığını kaydetti. 
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Balıkçı Teknesi Suya İndirme Töreni’nde konuştu; “Bugün, ülkemizin özellikle balıkçı gemisi ihracatındaki öncülerinden Başaran Gemi Sanayi’nin ürettiği 46 metre uzunluğunda, 17,5 metre genişliğinde, 994 gross ton olan Ergün Reis A isimli ‘balık avlama gemisinin’ denize indirilişi ile deniz şehri Çamburnu Tersanesi’nde gurur verici bir ana hep birlikte şahit olacağız. Su ile buluşturacağımız gemimiz, her sınıfta tüm dünyaya üretim yapan yerli ve milli gemi sanayimizin güzel bir örneğidir” dedi.
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak sorumluluk alanlarında daha güçlü adımlar attıklarını, Türkiye’nin denizlerinden sağladığı faydayı artırmak için çok önemli hamleler yaptıklarını kaydeden Karaismailoğlu, yenilikçi ve vizyon sahibi ulaşım yatırımları sayesinde, deniz ticaretinden alınan payı da denizlerin Türkiye’ye ekonomik faydasını da artırdıklarını söyledi.
 
“Tabii yerli ve milli kabiliyetlerle denizlerimizdeki varlığımızı güçlendiren gemi sanayimizle de gurur duyuyoruz” diyen Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Denizden elde edeceğimiz faydaları artırmak için kıyı kentlerimize yaptığımız yatırımlar kilit önem taşımaktadır. Karadeniz’i Türk Ticaret Gölü’ne çevirmek için attığımız adımlarda, bölgemize Bakanlık olarak yaptığımız yatırımlar geniş yer tutuyor. Hükümetlerimiz döneminde; bölgemizde denizcilik sektörümüze çok önemli yatırımlar yaptık. Bir çok projemizde halihazırda devam ediyor. Tamamı 440 bin metrekare olan Yeniçam Tersanemizde 11 adet üretici firma faaliyet gösteriyor. Bu alanda, 300 kardeşimiz de istihdam ediliyor. Her tonajdaki balıkçı teknelerimiz ile diğer gemilerin bakım ve onarımının yapılabildiği tersanemizde, birçok Avrupa, Asya ve Afrika ülkesi için de gemi yapımı devam ediyor. Yatırımlarımızla bölgenin ekonomik gelişimini, bütünsel kalkınma yaklaşımımız doğrultusunda destekliyoruz.”
 
TÜRK HAVACILIĞI 58’İNCİ HAVALİMANINA KAVUŞACAK
 
2 gün sonra yani 14 Mayıs’ta, mühendislik başarılarının yeni bir göstergesi olan; dünyanın sayılı, Türkiye’nin de 2’inci deniz dolgusuyla inşa edilen havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teşrifleriyle açılacağını vurgulayan Karaismailoğlu, “Uygulamalarımız, politikalarımız ve düzenlemelerimiz sayesinde küresel bir güce dönüşen Türk havacılığı 58’inci havalimanına kavuşacak. Avrupa’da başka bir örneği olmayan, 3 milyon metrekare alanda inşa edilen Rize-Artvin Havalimanı’mızı tamamlandık. Havalimanımız yılda 3 milyon yolcu kapasiteli, coğrafi özellikleri nedeniyle karayolu ulaşımının güç olduğu Doğu Karadeniz bölgemizin ulaşım ihtiyacı daha hızlı ve konforlu bir şekilde sağlayacak. Rize Artvin Havalimanı’mızı Trabzon Havalimanı ile birlikte Türkiye’mizin de ötesinde, Karadeniz’e kıyısı olan tüm ülkelere ve Asya ile Avrupa arasındaki en önemli ticaret yollarından olan Orta Koridor’a, kısacası dünyanın hizmetine sunuyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 
 
KARADENİZ AVRASYA’NIN TİCARET GÖLÜ OLACAK
 
Karadeniz’in önümüzdeki 10 yıllarda Avrasya’nın ticaret gölü olacağının altını çizen Karaismailoğlu, “Karadeniz’in artan ticari trafiğini ve buradan sağlayacakları kazançları ön gören tüm Karadeniz ülkeleri liman yatırımlarına hız vermiş, hummalı hazırlıklara başlamıştır. Karadeniz’de hakimiyet yarışının kazananı olmak herkesten çok bize yakışacak. Hükümet olarak, istihdama katkısı ve ekonomimize sağladığı katma değerden dolayı gemi inşa sanayine özel bir önem veriyoruz. Bu önemi somut adımlarla destekliyoruz. Şu hususu gönül rahatlığı ile ifade etmek isterim ki, Türk gemi sanayisi; son teknolojileri kullanan, çevre duyarlılığı yüksek olan, bilgi birikim ve tecrübesi yerinde, kalite ve süre taahhütlerine sadık kalan, dünyada saygın bir yere sahip bir sektördür” ifadelerini kullandı.
 
TERSANELERİMİZDE SON 2 YILDA 131 BALIK AVLAMA GEMİSİ TAMAMLANDI
 
Bilişim sektörünün de desteği ile gemi adamı ve belgeleme süreçlerinde de ciddi yenilikler yaptıklarına dikkat çeken Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, gemi sanayisinin, istihdam ve ülke ekonomisine katkısının önemli oranlarda arttığını dile getirdi. Gemi sanayinin inovatif, çevreci ve alternatif enerji kullanma yeteneğinin gün geçtikçe arttığını ifade eden Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu;
“2003’ten itibaren hükümetlerimizin izlediği akılcı politikalarla, 0,55 milyon DWT olan tersane kapasitemizi, 7,5 katına çıkararak 4,65 milyon DWT’e ulaştırdık. Bunun yanında tersanelerimizin gemi bakım-onarım miktarı son 10 yılda yüzde 95 oranında artmıştır. Gemi inşa sektöründeki istihdam oranı son on yılda yüzde 115 artışla yaklaşık 80 bin kişiye ulaştı. 2020 yılında rakibi İspanya’yı geride bırakan Türkiye, en fazla balıkçı gemisi ihracatı yapan ülke oldu. Tersanelerimizde son 2 yıl içinde 131 adet balık avlama gemisi tamamlanırken, 59 geminin de inşasına devam ediyoruz. Dünyanın ilk hibrit balıkçı gemisi ile birlikte dünyanın en büyük canlı balık taşıma gemisinde yine Türk mühendislerinin imzası vardır. Dünya balıkçılığında en önde yer alan Norveç, İzlanda, İrlanda ve İngiltere’ye balık avlama gemisi ihraç ediyoruz. Türkiye, gemi geri dönüşüm sanayiinde 1,5 milyon gross tonluk kapasitesi ile de dünyada 4’üncü sırada yer alıyor.”
 
ÜLKEMİZİ DENİZCİ ÜLKE YAPMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI HIZLANDIRDIK
 
Üç tarafı denizlerle kaplı olan Türkiye’yi, mavi vatanda da etkin ve söz sahibi yapmak için canla başla çalıştıklarını ve çalışmaya da devam ettiklerini aktaran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Ülkemizi denizci ülke yapmak için çalışmalarımızı hızlandırdık. 2003’de Türk sahipli deniz ticaret filosu 9 milyon detveytten; bugün 31 milyon detveyte yükseldi. Limanlarımızda elleçlenen yük miktarını 190 milyon ton iken, bunu 526 milyon tona çıkarmanın gururunu yaşıyoruz. 2022 yılının Ocak-Nisan döneminde limanlarımızda elleçlenen yük miktarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 artırarak, 180 milyon 590 bin 500 ton olarak gerçekleşti. Aynı şekilde, Ocak-Nisan döneminde limanlarımızda elleçlenen konteyner miktarı da bir öncesi yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 oranında artarak 4 milyon 254 bin 531 TEU oldu. 2022’nin Ocak-Şubat döneminde denizyolunun parasal payı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 29 oranında artarak 82,3 milyar dolara yükseldi. Şu ana kadar paylaştığım tüm projeler, 20 yılda verdiğimiz sözlerin vücut bulmuş halidir. AK Parti iktidarı olarak, halka hizmeti Hakk’a hizmet olarak görüyor, sözümüzün eri, milletimizin hizmetkarı olarak hedeflerimizi geliştiriyoruz” diye konuştu.
 
DENİZCİLİK ALANINDA DA 30 YIL SONRASINI PLANLADIK
 
Yeni Türkiye’yi gençlere en güçlü şekilde emanet etmek için, her alanda olduğu gibi denizcilik alanında da bugünü-yarını değil, 30 yıl sonrasını planladıklarının altını çizen Karaismailoğlu, Türkiye’nin denizciliğini her alanda daha da geliştirmek için akılcı yaklaşımlarla, ortak akılla, devlet hassasiyetiyle planların yapıldığını söyledi. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Bu kapsamda, 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’nımızla sözünü verdiğimiz hedeflerimizi özetlemek isterim. Liman tesisi sayısını 255’e çıkaracağız. Yeşil liman uygulamalarını yaygınlaştıracağız. Limanlarımızda yüksek oranda yenilenebilir enerji kaynakları kullanacağız. Otonom gemi seferleri geliştirilecek ve limanlarda otonom sistemler ile elleçleme verimliliği artırılacak. Limanların aktarma hizmeti kapasitesi artırılırken bölge ülkelerine hizmet verebilecek çok modlu ve kısa mesafeli deniz taşıma altyapısını geliştireceğiz. Kanal İstanbul Projesi ile İstanbul Boğazı’nda gemi trafiği azaltılacak; seyir emniyeti ise artırılacak” diyerek sözlerini tamamladı.
- REKLAM -
Son Eklenen Haberler
Diğer Haberler