Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla hazırlanan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisinin 5 ana bileşeninden birini “girişimcilik” olarak belirlediklerini kaydederek, “Girişimcilik ekosisteminin etkinliğinin artırılması, teknoloji tedarikçisi girişimlerin güçlendirilmesi, stratejimizdeki en önemli başlıklarından. Bu alanda temel yol haritamız olacak Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ve Eylem Planını bu ay içerisinde kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz.” dedi.
Bakan Varank, Boğaziçi Yöneticiler Vakfı tarafından “Girişimcilik” temasıyla düzenlenen “Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu”na video konferans yöntemiyle katıldı. Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin mevcut durumu ve bu alandaki başarı hikayelerinin değerlendirildiği toplantıda konuşan Bakan Varank, şunları söyledi:
5 ANA BİLEŞEN: Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla hazırladığımız 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizin 5 ana bileşeninden birini “girişimcilik” olarak belirledik. Girişimcilik ekosisteminin etkinliğinin artırılması, teknoloji tedarikçisi girişimlerin güçlendirilmesi, stratejimizdeki en önemli başlıklarından. Bu alanda temel yol haritamız olacak Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ve Eylem Planını da bu ay içerisinde kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz.
YERLİ ÜRETİM: Girişimciliği ve buna bağlı olarak kritik teknolojilerdeki yerliliği geliştirmek için çok önemli destekler veriyoruz. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile özellikle cari açık verdiğimiz orta-yüksek ve yüksek teknoloji ürünlerinin yerli imkanlarla üretimini sağlayacak bir uçtan uca tek pencere destek mekanizması tasarladık.
TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM: Ar-Ge, Ür-Ge, ticarileşme, yatırım ve üretim süreçlerinin tamamını kapsayan destekleri bir paket halinde sunuyoruz. Verdiğimiz bu desteklerde teknoloji tabanlı girişimlerle üretim tecrübesi bulunan firmaları iş birliğine teşvik ediyoruz. Böylelikle sanayimizde topyekûn bir teknolojik dönüşümün gerçekleşmesini hedefliyoruz.
11 BİNE YAKIN AR-GE PROJESİ: 2002 yılında sadece 5 olan teknopark sayısını 87’ye çıkardık. Teknoparklarda yer alan girişimcilere birçok vergisel desteğin yanında kira indirimi ve çeşitli istihdam teşvikleri sunuyoruz. Bu bölgelerde bugün itibarıyla 68 bin 500 kişinin istihdam edildiği 6 bin 543 firma faaliyet gösteriyor. Hali hazırda da 11 bine yakın Ar-Ge projesi yürütüyorlar. Teknopark firmalarımızın yurtiçi satış hacimleri 123 milyar liraya, ihracatları ise 5,8 milyar dolara ulaştı.
KULUÇKA MERKEZLERİ: Girişimcilik noktasında kullandığımız önemli bir politika aracı da kuluçka merkezleri. Yenilikçi iş fikrine sahip gençlerimiz herhangi bir şirket kurmadan kuluçka merkezleri içerisinde yer alabiliyor, mentörler ve diğer start-up firmalarıyla etkileşim kurarak fikirlerini ticarileştirebiliyorlar. Kuluçka merkezlerimizin en önemli özelliği tabi uygun kiralama imkânı ve ortak kullanım tesislerine erişim. Genç girişimciler ayrıca bu bölgelerde sunulan birçok danışmanlık ve eğitim hizmetinden de ücretsiz faydalanabiliyor.
İŞGEM/TEKMER DESTEK PROGRAMI: KOSGEB koordinasyonunda yürüttüğümüz iş geliştirme merkezleri ve teknoloji merkezleri uygulamalarını 2019 yılında revize ederek İŞGEM/TEKMER Destek Programını devreye aldık. Bu program kapsamında 9 adet Teknoloji Geliştirme Merkezi yani TEKMER kurulması için onay verdik. Bu merkezlerin havacılıktan, ilaç ve tıbbi cihaza, biyoteknolojiden, akıllı şehir uygulamalarına kadar çeşitli temalarda çalışma alanları bulunuyor. 10 yeni TEKMER başvurunun değerlendirme süreci de devam ediyor.
CAZİBE MERKEZLERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI: Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ile bugüne kadar 7 farklı girişimci merkezinin kurulumunu gerçekleştirdik. Ulusal kaynaklarımızın yanında uluslararası birçok kaynağı da girişimciliğin geliştirilmesine kanalize ediyoruz. Avrupa Birliği ile ortak finansman sağladığımız ve Bakanlığımızın yürütücüsü olduğu “Rekabetçi Sektörler Programı” kapsamında da girişimcilik ekosistemini güçlendirecek destekler veriyoruz.
11 MİLYON AVROLUK BÜTÇE: OSTİM ve Ege Teknoloji geliştirme bölgelerinde 11 milyon Avro bütçe ile içerisinde donanım ve yaşam bilimleri atölyeleri ile laboratuvarların bulunacağı kuluçka merkezleri oluşturuyoruz. Girişimciler, bu merkezlerin Ar-Ge altyapısından yararlanabilecek, yenilik, ürün geliştirme ve ticarileşme kapasitelerinin artması için destek alabilecekler.
110 BİN GİRİŞİMCİYE DESTEK: KOSGEB’in düzenlediği online girişimcilik eğitimleri kapsamında bugüne kadar 203 bin vatandaşımız Geleneksel Girişimci Eğitimini, 91 bin vatandaşımız ise İleri Girişimci Eğitimlerini tamamladı. Bu eğitimleri tamamlayarak destek başvurusunda bulunan yaklaşık 110 bin girişimciye 3,5 milyar lira destek sağladık. Bunun yanında 15 bin girişimciye de 700 milyon liraya yakın işletme kredisi kullandırdık.
20 BİNE YAKIN PROJE: TUBİTAK da teknoloji ve yenilik destekleri kapsamında 2002 yılından bu yana 20 bine yakın projeye 15 milyar liranın üzerinde destek sağladı. Start-up firmalarımızın salgın döneminde yaşadığı finansal sıkıntıları çözmek için de pandemiye özel destek paketleri hazırladık.
KOSGEB HIZLI DESTEK PROGRAMI: Sayın Cumhurbaşkanımızın bu hafta içi 5 milyar liralık KOSGEB hızlı destek programını kamuoyu ile paylaştı. Bu program ile pandemiden etkilenen mikro ve küçük ölçekli işletmelere faizsiz ve 3 yıl geri ödemesiz kredi desteği sağlıyoruz. Destekten teknoloji tabanlı start-up’lar ile imalat sektörlerinde faaliyet gösteren girişimler faydalanabilecek. Mikro işletmelere 30 bin, küçük işletmeler ise 75 bin liraya kadar finansmana hızlı bir şekilde erişebilecek. Başvurular, pazartesi gününden itibaren e-Devlet aracılığıyla yapılabilecek.
TEK PLATFORMDAN ERİŞİM: Girişimcilerimize ve KOBİ’lerimize farklı kurumlarımız aracılığıyla sunulan diğer birçok destek söz konusu. Bu durum bazen girişimcilerin kafasını da karıştırmıyor değil. Bu doğrultuda tüm devlet desteklerinin içerik ve bilgilerine tek bir platformdan erişme imkânı sağlayan www.yatirimadestek.gov.tr internet sayfasını hayata geçirdik. Girişimcilerimiz Platform içerisinde yer alan teşvik robotunu kullanılarak tüm destekler hakkında bilgi sahibi olabilir ve sağlanan avantajları görebilirler.
GENÇLERE ÇAĞRI: Sözlerimi tamamlarken genç arkadaşlarıma buradan bir çağrıda bulunuyorum: Ümitvar olun, ülkenize güvenin, yenilikçi fikirlerinizi hayata geçirmekte cesur olun. Biz her türlü imkânı sizlere sunmaya hazırız.