2020 yılının mart ayından itibaren etkisini yalnızca sosyal yaşamda değil aynı zamanda ekonomik olarak da hissetmeye başladığımız pandemi sürecinden illerimizin nasıl etkilendiğini değerlendiren TÜGİAD Ankara Başkanı Zafer Yıldırım, OECD’ye göre son yüzyılın en büyük ekonomik krizini beraberinde getiren Covid-19
Ticari aktivitenin göstergesi olan kesin çek sayısı ve miktarına göre Ankara’nın pandemiden
TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Zafer Yıldırım yaptığı açıklamada “Resmi rakamlara göre kesilen çek sayısında 2020 yılının tamamında geçen seneye kıyasla Türkiye genelinde %16’lık bir azalma söz konusu. İstanbul’da bu azalma %18, İzmir’de %15, Antalya’da %25, Bursa’da %16 iken Ankara’da %13’tür.” dedi. Kesilen çek tutarı olarak bakıldığında 2020 yılının tamamında önceki seneye göre %8 artış söz konusudur. İstanbul ve Bursa’da artış oranı %4, Ankara’da %12 iken Antalya’da %21 düşmüştürdeğerlendirmesini yapan Yıldırım bu rakamlar ışığında Ankara’nın
Pandemiden etkilenen firmalarımızın finansman ihtiyacını gösteren nakdi kredi büyüme hacmi de 5 büyük şehrimiz içinde Ankara’nın pozitif ayrıştığını gösteriyor.
Yıldırım “2020 yılında nakdi kredilerde ülke genelinde %35’lik bir artış söz konusu olup, İstanbul ve İzmir’deki kredi miktarı Türkiye ortalamasına paralel olarak %35 artış göstermiştir. Antalya’nın nakdi kredi miktarı %47 artmıştır. Bursa %32’de kalırken Ankara’nın kredi miktarı bir yılda %26artmıştır. Pandemiden daha az etkilenen Ankara ekonomisinin bundan dolayı ihtiyaç duyduğu kredi miktarı, diğer büyük illerimizin gerisinde kalmıştır” dedi.
2020 yılında mevduat artış hızında da Ankara daha iyi görünüyor.
TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Zafer Yıldırım “İllerin bankalardaki mevduatına baktığımızda 2020 yılında, geçen seneye kıyasla İstanbul’un %29, Antalya’nın %30, İzmir ve Bursa’nın %38, Ankara’nın ise %45 artmış görünüyor. ” dedi.
İster çek, ister nakdi kredi isterse de mevduat olarak bakılsın her üç göstergede de Ankara, 5 büyükşehir içinde pandemidenen az etkilenen şehirdir.